La baza dealului Mănăştur, un ansamblu rezidenţial se înalţă pe o parte din spaţiul ce aparţinuse Fabrici de bere „Ursus”, un simbol al Clujului, fondat în anul 1878.
Patrulaterul, creionat de clădirile vechi și noi, găzduiește o grădină de vară, în centru căreia, în mijlocul unei mici jardiniere adhoc însăilată, tronează „ursul clujean”, cu cele două sticle de bere la subsuori, amintind celor din generaţiile mai vechi de gloria de altădată. Pentru cei din noua generaţie, bătrânul urs nu „spune” nimic. El pare doar un simplu element provizoriu de decor, ce poate fi înlocuit oricând cu un altul, potrivit gustului proprietarului grădinii.
În clădirile istorice care au „supravieţuit” după demolarea fabricii în anul 2010, s-a amenajat un restaurant alcătuit din „Camera Barului”, „Camera malţului”, „Camera Laborator” și „Camera Restaurant”.
De brandul clujean, supravieţuitor al perioadei comuniste, dar incapabil de a face faţă vremurilor noi post-decembriste, mai amintește și efigia ursului de pe faţada clădirii aflate la numărul 20 al Pieţei Unirii, în curtea căreia funcţionase berăria „Ursus”, aprovizionată cu bere proaspătă, direct din fabrică.