VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
15°C

Rezervația Naturală Cheile Turzii este mai accesibilă din municipiul Cluj-Napoca odată cu introducerea unei rute de transport metropolitană spre comuna Petreștii de Jos – linia M71. Ultima stație din Petrestii de Jos este situată la doar 10 minute de mers pe jos de intrarea în Cheile Turzii (dinspre amonte).

Stație de plecare din Cluj-Napoca: Posada (in zona Piața Cipariu), iar tariful este de 15 lei.

Orarul liniei M71

Luni-Vineri:
Plecari din Cluj-Napoca : 5:30, 14:30, 18:00
Plecari din Petreștii de Jos: 6:30, 16:00, 19:15
Sâmbătă si Duminică:
Plecari din Cluj-Napoca: 9:00, 17:00
Plecari din Petreștii de Jos: 10:00, 18:00

Aceasta a fost declarata rezervație încă din anul 1938. Cheile se desfășoară de-a lungul văii Hașdate și au o lungime de 2.900 m și o înalțime a pereților de până la 300 m.

Peisajajul carstic de o rară salbăticie: stânci înalte și abrupte, creste ascuțite, turnuri de piatră, vâlcele pietroase, grohotișuri, arcade etc. Adapostește aproximativ 1.000 de specii floristice, specii vegetale printre care si plante rare calcofile, unele endemice, cum sunt: usturoiul salbatic ( denumit popular Ceapa Ciorii din Cheie), Jugastul, Scorusul, Piciorul Cocosului, Garofita alba, odoleanul, omagul, stanjenelul violaceu, vulturica, etc. Rezervatia naturala Cheile Turzii prezinta o larga varietate a formelor de relief carstic, intre cele mai cunoscute pesteri, atat in bibliografia de specialitate, cat si in randul turistilor se numara: Cetateaua Mare, Cetateaua Mica, Pestera Feciorilor, Pestera Hornarilor, Pestera Morarilor, Pestera Calastur, Pestera lui Anton.

La recomandarea celor de la CheileTurzii.ro îți spunem ce activități poți face în Cheile Turzii?

  1. Poti sa te plimbi pe un traseu marcat (hiking, trekking)
  2. Poti sa te dai cu bicicleta (mountain biking)
  3. Poti face via ferrata (catarare)
  4. Poti face escalada / alpinism (rock climbing)
  5. Poti zbura cu parapanta
  6. Poti sa meditezi sau sa faci yoga

Cel mai popular traseu din Cheile Turzii … este cel de-alungul raului Hasdate, prin defileu pe o poteca foarte bine delimitata si include trecerea peste Hasdate de cateva ori. Acest traseu este de dificultate mica si il parcurg anual zeci de mii de vizitatori. Unele portiuni ale traseului sunt sustinute de corzi metalice.

Varianta mai spectaculoasă este traseul de creasta (fie pe versantul stang, fie pe versantul drept)  și este un traseu foarte popular pentru cei care viziteaza Cheile Turzii si vor sa se bucure de privelisti minunate. Traseul urmeaza marcajul punct rosu si poate fi parcurs atat de la Cabana Cheile Turzii, cat si din amonte, dinspre Petrestii de Jos. Circuitul Crestelor te va purta pe cele mai inalte culmi (757 m altitudine) si iti va da ocazia sa vezi defileul dintr-o perspectiva deosebita.

Imagini și text www.cheileturzii.ro