În parcul Ion Luca Caragiale, la 27 mai 2014, cu ocazia împlinirii a 70 de ani de la deportarea evreilor clujeni, a fost dezvelit un monument închinat memoriei victimelor Holocaustului. El este rodul colaborării dintre municipalitatea clujeană și Comunitatea Evreiească din oraș. Sculptorul Tibor Kolozsi și arhitectul Nicolae Mirișan sunt cei care l-au realizat, folosind schiţele artistului plastic Egon Mark Lövith, cel care, în primăvara anului 1944, a fost deportat în lagărele de muncă naziste de la Türkheim şi Dachau, fiind eliberat de forţele militare americane în anul 1945. Întreaga familie a artistului a pierit în camerele de gazare de la Auschwitz-Birkenau. Egon Mark Lövith nu a izbutit să realizeze el însuși monumentul, întrucât a decedat în anul 2009, la vârsta de 86 de ani.
Potrivit autorităţilor și Comunităţii Evreiești din Cluj, „monumentul se doreşte a fi un simbol pentru locuitorii municipiului cu privire la greşeli ale umanităţii ce nu trebuie uitate, pentru a nu exista riscul repetării acestora”.
La baza monumentului realizat din marmură neagră, pe latura dinspre parc, o menora albă străjuiește o inscripţie de aceeași culoare, care spune în limba română, maghiară și engleză că monumentul este ridicat „În memoria celor peste 18.000 de victime ale urii rasiale, bărbaţii, femei și copii evrei din Cluj și din împrejurimi, deportaţi la Auschwitz în mai-iunie 1944”.