La împlinirea unui veac de la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia de la 1 Decembrie 1918 care a consfinţit Unirea Transilvaniei cu Regatul României, două statui de bronz, în mărime naturală, au flancat treptele monumentale de acces ale Catedralei Mitropolitane Ortodoxe.

Opere ale sculptorilor Alexandru Păsat și Septimiu Jugrestan, statuile, întruchipându-i pe episcopul Nicolae Ivan și pe mitropolitul Bartolomeu Anania, au fost dezvelite în data de 30 noiembrie 2018, în ziua sărbătorii Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României.

În partea estică, ţinând în mâna stângă macheta lăcașului de cult, simbol al faptului că acesta este ctitoria sa, intrarea Catedralei este străjuită de episcopul Nicolae Ivan. Membru de onoare al Academiei Române din 1934, Nicolae Ivan a fost primul episcop al Episcopiei Vadului Feleacului și Clujului, pe care a păstorit-o timp de 15 ani, între 1921 și până la moartea sa, survenită în 1936. După studiile efectuate la Liceul de Stat din Sibiu, a urmat Seminarul teologic „Andreian” din același oraș, pe care l-a finalizat în 1877.

A dus o luptă dârză împotriva încercărilor de deznaţionalizare prin şcoală, exprimându-și opinia la congresul învăţătorilor de la Budapesta din august 1881, la care a participat în calitate de delegat. Întreaga sa viaţă a stat sub semnul luptei de emancipare a românilor ardeleni, militând pentru înfăptuirea statului naţional român. Între 1906 și 1918, a fost vicepreședinte al Comitetului Central al Partidului Naţional Român din Transilvania, iar după Marea Unire, prin el, s-a împlinit visul Mitropolitului Andrei Șaguna, și anume acela de a se întemeia o episcopie la Cluj.