La baza Cetăţuii sau Fellegvár, în limba maghiară, se deschide o veche alee de promenadă, care urcă pieptiș colina. Pe la jumătatea dealului, puţin mai la vest de hotelul Belvedere și Crucea Eroilor Neamului, ascunse privirilor de vegetaţia bogată din jur, se află urmele unui monument care avusese în plan central bustul împărătesei austriece Elisabeta de Wittelsbach, rămasă în conștiinţa publică sub numele de Sisi.

La sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX, în oraşele Budapesta, Miskolc, Presov şi Cluj, au fost amplasate patru busturi ale prinţesei Sisi, opere ale artistului Alajos Stróbl. Astăzi mai există doar bustul împărătesei aflat la Miskolc.

Bustul de bronz din Cluj al împărătesei Sisi a intrat în patrimoniul Muzeului de artă la data de 8 aprilie 1955, predat fiind de Sfatul Popular al oraşului, aşa cum rezultă din evidenţele Muzeului. De altfel, la sfârșitul anului 2018, bustul împărătesei Sisi a fost expus pe balconul interior al clădirii de est a Muzeului de artă, în apropierea sălii Tonitza, putând fi admirat de publicul vizitator.

Accesul spre vechiul monument este asigurat de un pod metalic, întins peste Someş în apropierea Operei Maghiare, pod care face legătura între Parcul Central şi Cetăţuie, unind Splaiul Independenţei cu strada General Dragalina, în zona vechii alei care urcă pe coama dealului. Atât podul, cât şi aleea poartă numele împărătesei Elisabeta şi au fost realizate în anul 1901, la iniţiativa lui Károly Haller, primar al Clujului în acea vreme.