Pe teritoriul fostului cartier „Hidelve”, în piaţa de lângă Grand Hotel Napoca, este amplasat grupul statuar „Horea, Cloșca și Crișan”, închinat memoriei celor trei conducători ai Răscoalei ţărăneşti din 1784-1785 din Transilvania. Operă a sculptorului Ion Vasiliu, monumentul inaugurat în 1974, a împrumutat numele său pieţei în care se află.
Din centrul soclului hexagonal se înalţă o coloană triunghiulară în secţiune, ornamentată cu motivul roţii, simbol al supliciului îndurat de cei trei lideri ai ţăranilor. Horea, Cloșca și Crișan sunt așezaţi cu spatele la faţetele coloanei. De pe chipurile lor încremenite în bronz răzbate hotărârea și dârzenia cu care și-au urmărit scopurile.
Horea, într-o atitudine protocolară, ţine în mâna stângă o jalbă, iar cu dreapta pare a-și aranja veșmântul înaintea intrării în audienţă la împăratul austriac Iosif al II-lea.
Cloșca are mâinile încleștate pe o armă cu mâner lung și lama încovoiată, asemeni celor folosite de triburile dacice, iar Crișan, cu sabia pavăză peste piept, pare pregătit de apărare și contraatac.
Vasile Ursu Nicola, zis Horea, Ioan Oargă, poreclit Cloşca, şi Marcu Giurgiu, chemat şi Crişan, au fost liderii răscoalei ţărăneşti din Transilvania, în timpul guvernatorului Samuel von Brukenthal şi al împăratului Iosif al II-lea. În mod deosebit, răscoala s-a îndreptat împotriva privilegiilor nobiliare şi ecleziastice din Transilvania acelor vremuri.
Printre revendicările răsculaţilor s-au numărat desfiinţarea nobilimii, împărţirea pământurilor şi plata impozitelor de către toţi locuitorii țării (nu doar de plebe, ci și de nobilime). De asemenea, au cerut şi desfiinţarea iobăgiei, precum şi dreptul de a se înrola în regimentele de graniţă.
Urmare a mai multor discuţii purtate cu împăratul Iosif al II-lea cu ocazia celor patru audienţe care i-au fost acordate, Horea s-a întors în Transilvania şi, convins de sprijinul împărătesc, a atacat şi a incendiat câteva reşedinţe nobiliare. Acest fapt a declanşat o amplă mişcare populară. Pornită din satele Curechiu şi Mestecăniş din Hunedoara, revolta s-a extins rapid, cuprinzând vestul Ardealului.