Piaţa Mihai Viteazul este dominată de statuia ecvestră a voievodului unificator de neam și ţară, Mihai Viteazul (1557-1601). Din anul 1919, ea a preluat numele marelui domnitor, iar din 1976 îi găzduiește monumentul, operă a sculptorului Marius Butunoiu. Soclul statuii voievodului Mihai Viteazul, realizat dintr-un bloc masiv de beton placat cu piatră, are 4,7 metri înălţime şi a fost amplasat pe o platformă triunghiulară, prevăzută cu trei rampe largi de acces, ce se intersectează în unghiuri cu aceasta.

Trei basoreliefuri împodobesc laturile platformei. Două dintre ele, cel de sud-vest, respectiv nord-vest, evocă momentele unirii Moldovei și a Transilvaniei cu Ţara Românească. Cel de-al treilea basorelief , situat pe latura estică, prezintă o secvenţă din luptele purtate de Mihai Viteazul cu otomanii, la baza lui fiind așezată stema Ţării Românești. Celelalte două basoreliefuri au la bază stemele Moldovei şi Transilvaniei.

Stema sigilară a domnitorului, purtând însemnele heraldice ale celor trei ţări române, a fost aplicată pe soclul statuii. Sub ea se află o inscripţie cu următorul text: „Mihai Viteazul, 1593-1601, Domnul Ţării Româneşti, al Ardealului şi a toată Ţara Moldovei”.

În spatele monumentului, o fântână arteziană, datând din timpul marii sistematizări a pieţei de la începutul deceniului al șaselea al secolului XX, delimitează latura estică a esplanadei din faţa cinematografului „Florin Piersic”.