Parcela pe care a fost ridicată casa Bogdánffy se află în fostul şanţ de apărare al oraşului şi a fost cumpărată la o licitaţie de către negustorul armean Antal Bogdánffy în anul 1811. Casa a fost ridicată probabil în cursul deceniului următor, fiind transformată ulterior în stil eclectic. În prima jumătate a secolului al XIX-lea (1830-1863), aici a funcţionat secția de boli psihice a Spitalului Karolina (ospiciul oraşului).

În curtea edificiului se află turnul breslei cizmarilor şi un fragment din zidul celei de-a doua incinte de apărare a oraşului. Turnul se află la colțul de sud-vest al fortificației orașului, fiind construit de asemenea în cursul secolului al XV-lea. După ocuparea cetăţii Oradea în anul 1660 de către turci, a crescut importanța militară a Clujului, astfel că în anul 1663 în fața turnului a fost a fost ridicat un bastion de tip italienesc umplut cu pământ, pentru contracararea unor eventuale asedii la care oraşul ar fi putut fi atacat cu tunuri.

Casa Bogdánffy este o clădire cu plan în formă de L, cu subsol şi două niveluri, cu fațade decorate în stil eclectic. Turnul cizmarilor este un turn exterior medieval, construit din blocuri de calcar pe un plan dreptunghiular, pe două niveluri. Începând din secolul al XVI-lea, la est de turnul cizmarilor zidul fortificației era dublat, această porțiune – numită zwinger – fiind folosită în mod frecvent ca cimitir al orașului, înainte de înființarea cimitirului Házsongárd din anul 1585. Turnul păstrează și azi trei dintre inscripțiile funerare din secolul al XVI-lea.

Bibliografie:

István Nagyajtai Kovács, Vándorlások Kolozsvár kőfalai körül. Nemzeti Társalkodó, 1840.

Jolán Balogh, Pákei Lajos rajzai Kolozsvár építészeti emlékeiről, în Erdélyi Múzeum, 1944, p. 297-298, pl. II.

Kolozsvár leírása 1734-ből. Szerk. Páter Pál. Kolozsvár, 1944.

Lajos Kelemen, Művészettörténeti tanulmányok. Szerk. B. Nagy Margit, vol. II. Bukarest, 1982.

Géza Entz, Erdély építészete a 14-16. században. Kolozsvár, 1996.

Melinda Mihály, Kolozsvár erődítményei. Kolozsvár, 2005, 20 p. (Erdélyi Műemlékek, 39).

Csaba Miklósi Sikes, Kolozsvár bástyái és városfalai. Adatok a középkori Kolozsvár katonai jellegű építkezéseihez, în Művészettörténeti Értesítő, 1999/2, p. 269-284.