Călătorului îi șade bine cu drumul. Dar la fel de bine îi stă și în ipostaza de povestitor, de îmblânzitor de cuvinte și de născocitor de lumi. 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐒𝐭ă𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 este un colecționar de stări, trăiește pentru a călători și călătorește pentru a simți. Călătoriile lui nu creează cadrul unor documentări obiective, ci sunt prilejul unor introspecții și căutări profund personale. Lumea largă și mai ales potecile ascunse îl incită la a retrăi și a recontextualiza stări pe care le-a colecționat într-un alt colț de lume. Și așa iau naștere noile lumi ale lui 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐒𝐭ă𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, pe care le colonizează cu experiențe trăite în lumile concrete, populate la rândul lor de oameni și natură, de iubiri și tristeți, de nostalgii și exaltări. Iar atunci când cuvântului i se adaugă imaginea, lumile acestea devin o experiență în sine, transformând cititorul-privitorul-spectator într-un călător-visător.
Așa a fost imaginată și această expoziție de fotografie, ca o experiență, o călătorie prin lumile și trăirile lui 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐒𝐭ă𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮, ca o trecere imaginară prin viață și prin realitățile ei uneori îndepărtate, alteori imediate și în anumite cazuri chiar palpabile. În locul hărților geografice veți găsi hărțile emoționale concepute de 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐒𝐭ă𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮. Ele vă vor ghida pașii spre capătul lumii... sau spre capătul unei lumi care se va deschide spre altele...
𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐒𝐭ă𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮 a călătorit de-a lungul și de-a latul Pământului: 115 țări i-au deschis larg porțile până acum, dar mai are o mulțime de uși la care urmează să bată. A fost, printre altele, la Ushuaia, Cape Town, Cabo da Roca, Tonga, Insula Paștelui, Insulele Galapagos și la Polul Sud. În călătoriile lui, a trăit marele cutremur din Nepal, de 8,1 grade pe scara Richter, pe cel din India, de doar 7,4 grade, și prima zi a războiului civil din Kenia s-a îmbolnăvit de febră tifoidă în Iran și doar șansa l-a ajutat să scape teafăr. Multe dintre aceste aventuri se regăsesc în paginile cărțiile sale, dar și în fotografiile expuse în cadrul acestei expoziții.
„Sunt doar un simplu vagabond care adulmecă urmele adânc lăsate în urma lor de către Panait Istrati sau Walt Whithman. Sunt un hoinar fără pereche, un ulițar căruia îi place să meargă alene pe cărările lumii și mai puțin să alerge pe bulevardele marilor metropole. Sunt și un mare teleleu care cască gura la o pietricică colorată, ascunsă sub talpa bocancului, în aceeași măsură în care cască aceeași gură în fața templelor create de cel mai mare artist în viață – Natura. Sunt un rătăcitor care nu o dată, luat de val, habar nu a avut unde se găsește și ce nimicuri caută pe acele coclauri neumblate. Haimana sunt? Păi cum altfel, atâta vreme cât doar drumul spre necunoscut este cel ce mă ademenește să-l pășesc! Și mai umblu și haihui tot mereu, pentru că doar așa, fără o țintă anume, știu că nevăzutul îmi va face cu ochiul. Un haihuist, într-un cuvant!” – se autodescrie călătorul, autorul și fotograful 𝐋𝐢𝐯𝐢𝐮 𝐒𝐭ă𝐧𝐞𝐬𝐜𝐮.
Cartea sa - „Am fost la capătul lumii” - s-a aflat în top 10 al celor mai bine vândute cărți ale Editurii Humanitas la Bookfest București 2023, precum și în luna decembrie 2023.