În anul 2024, numărul sosirilor în structurile de primire turistică a fost de 493.321 de turiști în Cluj-Napoca. La nivel național am atins numărul de 14,2 milioane de sosiri cea ce ne plasează pe locul 30 în lume și pe locul 15 în Europa.
Cluj-Napoca ocupă locul al 4-lea la nivel național, după București, Brașov și Constanța.
Peste 24% dintre turiștii care au sosit în Cluj-Napoca sunt turiști străini, iar numărul acestora a ajuns la 118.394, înregistrând o creștere de aproape 6% față de anul precedent. Cei care ne vizitează sunt în special din țări ce aparțin de Uniunea Europeană – Germania, Italia, Ungaria, Franța, Polonia, Spania, Olanda sau Belgia dar și din țări mai îndepartate cum ar fi Statele Unite ale Americii, Canada, Australia sau China.
Numărul total al înnoptărilor în structuri de cazare autorizate în Cluj-Napoca a fost de 858.050, iar durata medie de ședere este de 1.73 de zile. Majoritatea turiștilor au ales să se cazeze în unități hoteliere (71%), apartamente (16%) și pensiuni urbane (10%).
Turiști străini preferă cazările în unități hoteliere (80%) și în apartamente (13%) iar turiști din România aleg unități de cazare mai diversificate cum ar fi hotelurile (69%), apartamente (16%) și pensiuni turistice urbane (12%).
Capacitatea de cazare în structurile de primire turistică acreditate din Cluj-Napoca a crescut în anul 2024 cu 6,9% față de anul precedent, ajugând la 8750 de locuri în cele 210 unități de cazare.
Datele statistice de la nivel național ne arată că majoritate turiștilor străini ce vizitează România aleg transportul rutier și aerian, iar odată cu aderarea completă la Spațiul Schengen și cu simplificarea procedurilor la 1 ianuarie 2025, accesul turiștilor străini în România și în Cluj-Napoca va fi mult mai facil.
Sursa date INSSE