În centrul Clujului, în Piaţa Unirii, în aşa-numitul „punct zero” al municipiului, se înalţă Ansamblul monumental Matia Corvin, situat în vecinătatea Bisericii „Sfântul Mihailˮ.

Monumentul este format din cinci statui care îl reprezintă pe regele Matia, însoţit de patru generali: Paul Chinezu, comitele de Timiş; Blasius Magyar, conducătorul trupelor de mercenari cunoscute sub numele de „Armata Neagră”; Ştefan Szapolya, viceregele Ungariei, şi Ştefan Báthory, voievodul Transilvaniei.

La Expoziţia Universală de la Paris, din anul 1900, macheta lucrării, aparţinând artiştilor János Fadrusz şi Lajos Pákey, a obţinut Marele Premiu.

Statuile care alcătuiesc ansamblul monumental au fost turnate în bronz, la Budapesta, fiind apoi transportate cu trenul până la Cluj. Existenţa tramvaiului cu aburi, care asigura legătura dintre gara Cluj şi Piaţa Centrală, a facilitat aducerea lor până în zona soclului pe care urmau a fi amplasate.

În 1920, s-a pus problema demolării statuii din centrul oraşului, sau mutării acesteia la Hunedoara, în locul de baştină al lui Iancu de Hunedoara, tatăl regelui Matia Corvin. Numai intervenţia savantului Nicolae Iorga, cel care a propus montarea pe statuie a unei tăbliţe cu inscripţia „Biruitor în războaie, învins numai la Baia de propriul său neam, când încerca să învingă Moldova nebiruită” a salvat monumentul. Apoi, placa cuprinzând textul propus de Iorga a fost montată pe soclul statuii în 1921.