In zona se pot practica diverse sporturi montane, in special drumetia, schi alpin, schi de tură, ciclism montan, parapantism. Staţiune ideală pentru pasionaţii de plimbări prin natură, priveliştea de aici este largă, și se pot obeserva în depărtare Câmpia Transilvaniei, Cheile Turzii, Munții Ţibleş, Rodnei şi chiar și Făgăraş în condiții meteo favorabile.
Pârtii de schi
Zona de schi – Partia Mare are un grad de dificultate mediu, lungimea de 1.200m, diferenta de nivel de 250 m si beneficiaza de iluminare nocturna. Altitudinea este de 1.385 m. Urcarea pe partie se face cu ajutorul a doua teleski-uri: teleski-ul principal pe toata lungimea partiei de ski si un baby-ski pentru copii/incepatori. Partea de sus a partiei are o inclinatie mica si este excelenta pentru incepatori, dupa care urmeaza portiunea numita Zidul Mic cu nivel de dificultate mediu, dupa care urmeaza o portiune cu o lungime de cativa zeci de metrii numita Zidul Mare cu nivel de dificultate mediu-avansat, iar sfarsitul partiei se termina cu o portiune putin mai lina.
Zona de schi – Buscat este mai nou dezvoltată și te asteaptă cu 5 partii de schii, una fiind pentru incepatori dotata cu baby lift, pârtia albastră (1300m), pârtia verde (1700m), pârtia roșie (800m), pârtia neagră (900m) si o partie pentru sanius. Partiile sunt suspendate la intersectia cu soseaua, fiind unite in varful muntelui Buscat si la poalele muntelui, langa telescaun.
Pentru turiștii care își doresc o vacanță activă într-un cadru natural cu o mulțime de comori mai mult sau mai puțin cunoscute, mai mult sau mai puțin explorate, zona Băișoara – Muntele Mare oferă câteva obiective turistice fermecătoare. Traseele de drumeţie se desfăşoară pe drumuri şi poteci late, cu pantă mică şi grad redus de dificultate și toate traseele pot fi parcurse si cu bicicleta de munte.
Stațiunea Muntele Băișorii – Pârtia de schi Băișoara – Vf. Buscat – Șesu Cald – Vf. Pietrele Mărunte – Vf. Piatra Cântătoare
Stațiunea Muntele Băișorii – Buscat – Muntele Mare
Stațiunea Muntele Băișorii – Șesul Craiului – rezervația Scărița Belioara
Muntele Băișorii – Moara de Pădure – Cetatea Liteni
Sunt doar câteva dintre traseele care se pot face în zonă, mai multe detalii găsiți pe www.muntii-nostri.ro
Texte și foto: cluj.com și pe-harta.ro