Lucrarea este o copie în bronz realizată în anul 1921 după originalul aflat la Roma. A fost oferită oraşului de către statul italian, ca recunoaştere a latinităţii poporului român şi ca simbol al prieteniei şi fraţiei italo-române.
Compoziţia înfăţişează scena mitologica în care lupoaica sacră, Mater Romanorum, redată în mărime naturală, îi alăptează pe gemenii Romulus şi Remus, legendarii întemeietori ai Romei.
Statuia a fost adusă la Cluj de o delegaţie universitară italiană, în prezenţa căreia a fost dezvelită la data de 28 septembrie 1921, în cadrul unei mari festivităţi. Monumentul a fost amplasat iniţial în piaţa centrală a oraşului, în apropierea ansamblului statuar Matia Corvin, fiind de faţă oficialităţi şi un numeros public, estimat în presa vremii la peste 20.000 de persoane. Masivul soclu de piatră a fost conceput sub îndrumarea inginerului Emiliu Buja. Datorită deselor schimbări de amplasament, soclul original este astăzi dispărut, cel actual fiind o copie din 1967 a celui original. Acesta poartă inscripţia:
“ALLA CITTA DI CLUJ ROMA MADRE. MCMXXI”
În anul 1928, pe vechiul soclu al statuii au fost aplicate două medalioane din bronz: unul îl reptezenta pe împăratul Traian, vizibil şi astăzi pe noul soclu, iar celălalt înfăţişa acvila legionară romană, acest din urmă medalion fiind dispărut la jumătatea secolului XX. Bronzurile au fost comandate de primăria oraşului renumitului sculptor italian Ettore Ferrari (1849-1930).
Datorită contextului politic din anii 1940-1944, când nordul Transilvaniei a aparţinut Ungariei, monumentul a fost demontat de autorităţile române pentru a fi protejat, soclul original fiind demolat. Statuia a revenit în spaţiul public în anul 1967, când a fost amplasată pe strada Mihail Kogălniceanu, în faţa clădirii centrale a Universităţii Babeş-Bolyai. În anul 1973, statuia a fost reamplasată pe spaţiul pietonal din faţa clădirii Consiliului Popular al Municipiului Cluj (actuala Piaţă a Unirii nr. 1). În anul 1994, statuia a fost demontată şi transportată la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei pentru a fi restaurată, iar în anul 2008 a fost amplasată pe un nou soclu, dispus în faţa catedralei greco-catolice “Schimbarea la Faţă” (actualul Bd. al Eroilor nr. 10).