Colecțiile actuale ale Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei cuprind peste 400.000 de bunuri culturale din expoziția de bază care prezintă evoluția istorică și gradul de civilizație pe teritoriul Transilvaniei din preistorie până la 1 Decembrie 1918, ilustrată prin obiecte provenite din descoperiri arheologice, colecții medievale și moderne de ceramică, cositoare, sticlărie, armament, documente și fotografii, cărți și ziare etc. În anul 1999 s-a deschis publicului și Tezaurul ce prezintă, în două săli, peste 4.600 de piese din aur și argint: idoli eneolitici, tezaure monetare antice și medievale, bijuterii cu pietre prețioase și semiprețioase, medalii și decorații precum și obiecte de uz casnic din metal prețios.
Curiozități ale muzeului:
Colecția egipteană – o mumie autentică în sarcofagul ei de lemn pictat, datând din secolul III i. Hr.
Colecția de cahle – cuprinde aproximativ 700 de exemplare întregi sau fragmente, datate din secolele XIV-XIX, precum și două sobe, una în stil clasicist în expoziția permanentă și una populară.
Arme orientale – securi sau sabii-pistol, arbalete sau chiar o țeavă de tun cu ghiulele.
Mobilierul – în diferite stiluri vest europene – o dovadă a faptului că nobilimea ținea pasul cu moda Europei – poate constitui o imagine a unui interior luxos, întregit de covoare, lăzi de zestre și broderii.