Palatul a fost ridicat la sfârşitul secolului XIX ca sediu al Direcţiei Silvice.

Operă a arhitectului Balázs Debreczeni şi construit de firma „Oriold şi Endstrasser”, edificiul are o planimetrie patrulateră, amplasată la stradă cu o serie de „excrescenţe” dezvoltate spre curte, care adăposteau circulaţiile verticale şi diversele spaţii anexe. Volumetria sa foarte omogenă prezintă la faţada principală un corp central flancat de două rezalituri, terminate la partea superioară cu cupole.

Limbajul eclectic al faţadei este de factură neo-renascentistă, ce îmbină placajul de cărămidă aparentă galbenă cu ancadramentele rectangulare ale ferestrelor.

Clădirea a fost preluată în 1937 de Episcopia Ortodoxă, găzduind aici în perioada 1938-2011 colecţiile alcătuite din obiecte de cult, icoane, tipărituri şi manuscrise ale Muzeului Arhiepiscopiei Ortodoxe din Cluj-Napoca. Astăzi, muzeul se află în spaţiul de sub pronaosul Catedralei Ortodoxe din Piaţa Avram Iancu.

Bibliografie:

Gheorghe Vais, Clujul eclectic. Programe de arhitectură în perioada dualistă (1867-1918). Cluj-Napoca, Ed. U.T. Press, 2009, p. 88.

http://www.mitropolia-clujului.ro/cultural/muzeul-mitropoliei-clujului, accesat la 29 nov. 2015.