Palatul Széki este una dintre cele patru case de raport care domină colţurile podului de peste Someş, aflat la întâlnirea străzii Regele Ferdinand cu strada Horea, fiind unicul traseu direct ce conduce din centrul istoric al oraşului spre gara feroviară, inaugurată în anul 1872. În anul 1884, arhitectul Balázs Debreczeni a elaborat la cererea primarului Károly Haller un proiect privind lărgirea, modernizarea traseului, scopul primordial al proiectului fiind construirea unui nou pod de fier peste Someş. La începutul anilor 1890, conducerea oraşului a iniţiat un program pentru construirea a patru clădiri de raport la colţurile podului. În decursul unui deceniu, podul a fost flancat cu un ansamblu de clădiri, compus din patru case de raport reprezentative, cu mai multe etaje, prevăzute cu câte un turn de colţ. Prima clădire a acestui ansamblu a fost palatul Széky, construit în anul 1893 de către Miklós Széky, membrul unei familii de farmacişti, după planurile arhitectului Samu Pecz de la Budapesta. La parterul edificiului a fost deschisă farmacia ce purta numele regelui umanist Matia Corvinul. Vechile spaţii ale farmaciei funcţionează şi în prezent cu aceeaşi destinaţie și păstrează mobilierul de epocă, executat de tâmplarul clujean Lajos B. Bak.
Palatul Széky este o casă de raport reprezentativă, construită pe un plan dreptunghiular, fațadele acesteia fiind decorate în stil neogotic.
Bibliografie:
Attila Gerle János-Kovács, Imre Makovecz, A századforduló magyar építészete. Budapest, 1990, p. 154.
Undina Neamţu, Un important monument neo-gotic în Cluj-Napoca: Palatul Széky, în Revista muzeelor şi monumentelor. Seria Monumente istorice şi de artă, 49, 1980, p. 40-43.
Gheorghe Vais, Clujul eclectic. Programe de arhitectură în perioada dualistă (1867-1918). Cluj-Napoca, Ed. U.T. Press, 2009, p. 86-87.
Gábor Winkler, Városépítészet a historizmusban, în A historizmus építészete Magyarországon. Művészettörténeti tanulmányok. Szerk. Zádor Annna. Budapest, 1993, p. 43-44.