În grădina Muzeului Etnografic al Transilvaniei este amplasat bustul lui Romulus Vuia (1887-1963), fondatorul său și al Parcului Etnografic Naţional din Cluj, care îi poartă numele.

Pe partea dreaptă a culoarului de acces în Palatul Reduta, două plăci de marmură albă, încrustate cu litere aurii – vegheate de un felinar de epocă –, amintesc posterităţii data întemeierii muzeului sub auspiciile Fundaţiei „Principele Carol”, și îi menţionează pe principalii donatori – în frunte cu „Majestatea Sa Regele Carol II” –, care au contribuit la constituirea „zestrei” acestuia.

Romulus Vuia, specializat în studiul etnografiei şi al antropologiei la Berlin, este considerat întemeietorul etnografiei româneşti. A participat în calitate de delegat la Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia din 1918, iar după Unire, la începutul anului 1923, a devenit directorul Muzeului Etnografic al Ardealului, de a cărui dezvoltare și îmbogăţire patrimonială s-a ocupat timp de 25 de ani, dovadă fiind cele circa 15.000 de obiecte, stampe și diapozitive, precum și o bibliotecă însumând aproape 3.400 de volume.