Dansul și portul popular este unul dintre cele mai importante elemente ale culturii locale, care contopește stiluri de origine maghiară secuiască și cele de origine săsească. Cei mai în vârstă poartă și azi portul popular în fiecare zi.
Stufărişul de la Sic -„Delta” Transilvaniei
„Stufărişul de la Sic este arie protejată cu caracter zoologic-ornitologic, obiectivul principal de conservare este reprezentat de întinsele stufărişuri care constituie habitatul optim pentru multe specii de păsări clocitoare şi migratoare. Suprafaţa rezervaţiei este de 505 ha, din care cea mai mare parte este ocupată de stuful care se întinde ca un masiv compact pe Valea Coastei şi Sicului. Acest masiv de stuf este al doilea ca suprafaţă în România după Delta Dunării şi reprezintă un rest aproape nealterat de om al întinselor zone umede care au existat până la începutul secolului trecut în mai multe locuri din Transilvania. Aici cuibăresc mai multe specii de raţe, lişiţe, găinuşe de baltă, stârci, păsări prădătoare sau lăcari” Alexandru Stermin – Asociaţiei Ecotrasilvania
Dansul, timp de secole a jucat un rol important în viața sicanilor, întrucât pentru localnici, dansul era mai mult decât o simplă distracție. Dansul era modalitatea prin care se exprima vârsta și statutul social. Serile de dans organizate în casele de dansuri erau locul unde se legau noi prietenii și pe vremea aceea era modalitatea cea mai bună pentru tineri de a-și alege partenerii de viață. În sat exista trei case de dansuri, iar din anul 2004, un cetățean olandez cumpără o așa numită casă a dansului o restaurează și organizează astfel, o colecție muzeală dedicată dansurilor tradiționale din zona Sic. Actualmente acest Muzeu al Dansului are expuse peste 460 de perechi de cizme folosite în cadrul dansului tradițional.
Foto: www.calatoriilasingular.ro, www.szek-sic.ro