Amplasată în piaţa care îi poartă numele, statuia lui Avram Iancu (1824-1872), supranumit „Craiul Munţilor”, este închinată conducătorului Revoluţiei române din Transilvania de la 1848.
De-a lungul vremii, zona în care se află monumentul a suferit numeroase transformări, piaţa schimbându-şi de mai multe ori numele. Dacă la început zona a fost cunoscută sub numele de Piaţa Trencin, ea a devenit, pe rând, Piaţa EMKE, întrucât Societatea Culturală a Maghiarilor din Transilvania (EMKE) îşi construise sediul în zona respectivă; Piaţa Bocskai, după numele principelui Transilvaniei István Bocskai; după 1932, Piaţa Cuza Vodă; din 1940, Piaţa Adolf Hitler; după 1945, Piaţa Malinovski; apoi Piaţa Victoriei; iar în prezent este Piaţa Avram Iancu.
Totuşi, construcţiile care au creionat-o au rămas aceleaşi, modificându-se doar spaţiul central pe care acestea îl încadrează.
Prin 1906, în centrul pieţei, pe care astăzi se află Monumentul „Glorie Ostaşului Român”, Catedrala Ortodoxă şi Statuia lui Avram Iancu , se afla un parc cu o bogată vegetaţie.
Apoi, între anii 1920-1930, pe locul vechiului parc s-a construit Catedrala Ortodoxă. O stradă care a fost realizată în faţa peronului treptelor Catedralei, a împărţit piaţa în două, asigurând legătura între căile de acces situate pe laturile sale, pe direcţia est-vest.