La sud de incinta Clinicii de Psihiatrie şi Neurologie, în anul 1902 s-a construit vila Lechner, locuinţa directorului clinicii, cu front la strada Pasteur de azi şi o grădină dezvoltată în adâncimea parcelei care, chiar dacă nu făcea parte din incinta propriu-zisă a clinicii, completa firesc cadrul acesteia.
Realizarea vilei a reprezentat o excepţie la vremea respectivă, în condiţiile în care aceasta a fost singura locuinţă nouă realizată pentru un director de clinică. Pe fondul unei politici de drastică economie impusă de guvernul maghiar construcţiilor medicale clujene, realizarea vilei, care părea o extravaganţă, este posibil să fi fost o investiţie privată a lui Károly Lechner, directorul de atunci al clinicii.
Autorul proiectului vilei a fost fratele directorului, budapestanul Ödön Lechner, marele maestru al arhitecturii Secession maghiare. Construcţia a fost realizată de inginerul Lajos Hirschfeld, care a folosit la decorarea faţadelor elemente ceramice produse de renumita fabrică Zsolnay de lângă Pécs, unul din furnizorii tradiţionali ai decoraţiunilor ceramice utilizate de Secessionul maghiar.
Clădirea şi-a schimbat de câteva ori destinaţia, fiind o vreme sediul Institutului de Psihopatologie al Universităţii. Astăzi adăposteşte secţia Clinică de Neurologie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Copii.
Bibliografie:
Gheorghe Vais, Clujul eclectic. Programe de arhitectură în perioada dualistă (1867-1918). Cluj-Napoca, Ed. U.T. Press, 2009, p. 197-198.