VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
-2°C

Chiar dacă nu trece prin Cluj – Via Transilvanica cel mai cunoscut traseu turistic din România are mai multe zone care pot fi accesate ușor din Cluj-Napoca.

Recent, Via Transilvanica a intrat în top 100 cele mai frumoase locuri de vizitat din lume realizat de revista TIME.
Via Transilvanica se distinge de majoritatea traseelor ​​de drumeții europene prin biodiversitatea sa ridicată, varietatea peisajelor naturale precum și prin moștenirea rurală și modul tradițional de viață păstrat încă în România. Arhitectura și cultura regiunii au fost modelate de români, secui, sași și alte naționalități, ceea ce o face și diversă pentru drumeții din România și din alte țări.

Lungime totală de 1.420 km, care începe la Mănăstirea Putna și străbate 10 județe, peste 400 de comunități și 12 situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și se termină la Turnu Severin.
Via Transilvanica este împărțită în șapte regiuni istoric‑culturale: Bucovina, Ținutul de Sus, Terra Siculorum, Terra Saxonum, Terra Dacica, Terra Banatica și Terra Romana.

Așa că dacă vrei să vezi din Cluj-Napoca cele mai accesibile secțiuni ale traseului noi îți recomandăm (la aproximativ 100 de km) :

 

  • Terra Dacica (denumirea traseului Via Transilvanica ce traversează județele Alba și Hunedoara, ambele județe încărcate cu istorie veche și recentă a țării noastre, sub greutatea căreia, orașele de o importanță majoră, se întind leneșe cu cetățile lor regale, medievale sau dacice, antice). Via Transilvanica se întinde de-a lungul văii Mureșului și al podișului Târnavelor cu ale sale podgorii, salutând Apusenii și șerpuind către Retezat. Acest ținut este o combinație armonioasă între peisaje naturale care îți taie răsuflarea, orașe istorice și patrimoniu arheologic. Este o regiune cu o dificultate mică spre medie, dar care va rămâne mult timp cu drumețul, în minte și în suflet. Cea mai apropiată zonă de Cluj-Napoca este la Alba Iulia.

 

  • Terra Saxonum este ținutul sașilor. Această regiune are începutul în localitatea Micăsasa din județul Sibiu și ne amintește de moștenirea lăsată de sași în Transilvania, cu arhitectură specifică locuințelor și gospodăriilor, cu bisericile fortificate, cu turnul slăninii. Comunitatea săsească era renumită pentru unitatea în care conviețuia. Turnul slăninii, care apare în aproape fiecare sat cu biserică fortificată este un exemplu de loc în care toată comunitatea își depozita proviziile pentru iarnă. Turnul se deschidea duminica sau sâmbăta, iar oamenii își luau merindele de acolo pentru o săptămână, fără a se atinge vreunul de slănina altuia. Astăzi, ținuturile sașilor rămân o moștenire fabuloasă a Transilvaniei, care vorbește despre un capitol important din istoria țării noastre. Călătoria prin Terra Saxonum este una greu de uitat, plină de lecții pe de o parte și de frumuseți fără asemănare pe de altă parte. Cea mai apropiată zonă de Cluj-Napoca este la Mediaș.

 

  • Ținutul de Sus acesta parte a traseului traversează județul Bistrița‑Năsăud de la poalele munților Rodnei și până în județul Mureș. Regiunea Ținutul de Sus, cu o lungime de 277 km. Via Transilvanica trece aici prin munți și ne arată că asprimea locului a învățat oamenii să se adapteze în fața naturii și a vremurilor.Traversând un peisaj divers, de la zone muntoase la păduri de șes, de la dealuri line la câmpuri întinse, acest tronson așteaptă să îi fie descoperite frumusețile naturale și obiectivele turistice, în timp ce cultura care de sute de ani se dezvoltă printr-o diversitate etnică semnificativă, îi conferă o aură specială. Cea mai apropiată zonă de Cluj-Napoca este la Reghin.

Traseul foarte popular este bine marcat cu semnul T intr-un cerc portocaliu iar pe teren cu mai multe borne din andezit care de multe ori reprezintă o operă de artă în sine. Perioadă recomandată pentru realizarea traseului sunt lunile mai-octombrie.

 

Mai multe detalii si descrierea integrală a traseului o gasiți aici pe pagina : www.viatransilvanica.com

 

Text si poze: viatrasilvanica.com