Acvariul
Acvariul USAMV este atât un obiectiv turistic cât și un spațiu de cercetare a speciilor autohtone și exotice de pești. Acest obiectiv este alcătuit dintr-un bazin (unul dintre cele mai mari acvarii din țara noastră aflat în dotarea universităților de profil) și 14 bazine cu capacitate de 300 litri. Bazinele sunt prevazute cu sisteme automate de recirculare și oxigenare a apei. În aceste bazine sunt găzduite în jur de 30 de specii de pești și broaște testoase, atât din apele României (crap, somn, șalău, știucă, biban, platică, caras) cât și de pe alte meridiane (Piranha, Biocelat, Scalari, Pestele paradis, Moli, Xifo, Platy, Guppy, carași aurii și Somn indian).
Grădina Agrobotanică
Este situată pe teritoriul campusului Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară deținand peste 1800 de specii vegetale care pot fi admirate de vizitatori. Constituie un adevarat muzeu viu care oferă găzduire, în interiorul sectoarelor sale unui număr mare de specii de viețuitoare, ilustrative pentru imensa diversitate biologică a planetei noastre. Plantele medicinale au fost moștenite de la iezuiți în vecinatatea cărora s-a înființat grădina în 1903. La început având o suprafață de doar jumatate de hectar, Grădina Agrobotanică a fost extinsă în 2007, atingând suprafața actuală de aproape 7 hectare.
Muzeul Botanic
În cadrul USAMV Cluj-Napoca a fost amenajat în anul 2002 un Muzeu Botanic care găzduiește ierbarul științific cu 40.000 de coli, o bogata colecție de droguri de la diferite plante medicinale, o colecție de semințe de la specii de plante cultivate și din flora spontană, mulaje, ierbare, cărți și manuscrise vechi ale profesorilor care au predat în timp disciplina Botanică. De asemenea, muzeul deține fotografii, exponate cu rame dendrologice și plante din diferite zone de vegetație, precum și un vast material bibliografic.
Muzeul de Parazitologie comparată
Cuprinde piese muzeistice expuse în dulapuri vitrine, grupate pe 3 criterii:
– sistematic, în care paraziții sunt structurați pe clase și familii: protozoare, helminti, artropode parazite
– pe specii gazde: paraziți și organe parazitate la bovine, ovine, caprine, cabaline, suine, carnivore, rozătoare și păsări
– sistem ecologic, cu biotipuri adecvate: paraziți diheteroxeni, triheteroxeni, cu gazdele intermediare și gazdele definitive, monoxeni, tereștri