VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
4°C

Anul acesta, Cluj-Napoca va găzdui meciuri în cadrul Campionatului European UEFA Under 21, ajuns la cea de-a 24-a ediție. Turneul va fi co-găzduit de România și Georgia.

Anterior, România a găzduit finala U21 din 1998 la București, care a fost unul dintre locurile de desfășurare a UEFA EURO 2020 și a organizat finala UEFA Europa League 2012. România a găzduit și EURO U19 în 2011, urmând să o facă din nou în 2025. Georgia a găzduit EURO U19 2017, în timp ce Supercupa UEFA 2015 s-a jucat la Tbilisi (pe stadionul Boris Paichadze), la fel ca și finala Cupei UEFA la futsal din 2013.

Despre U21 Euro 2023

Turneul se desfășoară pe patru stadioane din România (două la Cluj-Napoca și două la București) și patru stadioane din Georgia (câte unul la Batumi și Kutaisi și două la Tbilisi). 16 echipe vor juca în turneul final.

Cluj Arena

Informații cheie

Club: FC Universitatea Cluj | Deschidere: 2011 | Capacitate: 30,020 locuri

Istorie și descriere

Cluj Arena a fost construită pentru a oferi orașului Cluj-Napoca o arenă multifuncțională pentru a găzdui concerte și evenimente sportive. Acesta a înlocuit vechiul stadion Ion Moina și a devenit astfel noua casă a Universității Cluj.

Demolarea vechiului stadion a început la sfârșitul anului 2008 și construcția celui nou 9 luni mai târziu. Arena s-a deschis oficial pe 8 octombrie 2011 cu un concert al trupei rock The Scorpions. Primul meci de fotbal a fost jucat trei zile mai târziu, când Universitatea i-a găzduit pe cei de Kuban Krasnodar pentru un meci demonstrativ.

Cum se ajunge la Cluj Arena

Cluj Arena este situată la aproximativ un kilometru vest de centrul orașului Cluj-Napoca, pe râul Someșul Mic, lângă Parcul Central al orașului. Plimbarea din centrul orașului durează aproximativ 15 minute și trece prin Parcul Central „Simion Bărnuțiu”.

Gara din Cluj-Napoca este situată puțin mai departe, la aproximativ un kilometru nord de centru. Plimbarea până la stadion durează aproximativ 30 de minute.

Tramvaiul 101 și 102 leagă stadionul de gara și centru. Tramvaiele circulă frecvent iar călătoria durează 10 minute.

În jurul stadionului opresc o serie de autobuze: 30, M26. De asemenea, sistemul local de bike-sharing are o stație în apropierea stadionului. Trotinetele electrice pot fi folosite pentru a ajunge până foarte aproape de stadion.

Adresa: Aleea Stadionului nr. 2, Cluj-Napoca

Stadionul Dr. Constantin Rădulescu

Informații cheie

Club: CFR Cluj | Deschidere: 1973 | Capacitate: 23,500 locuri

Istorie și descriere

Stadionul Dr. Constantin Rădulescu s-a deschis în 1973 cu un meci între CFR Cluj și naționala Cubei.

CFR Cluj a promovat în prima ligă în 2004 și la scurt timp s-a calificat în fotbalul european. Prin urmare, clubul s-a angajat să reamenajeze stadionul. Investiția a presupus construirea a trei noi tribune moderne. Lucrările au fost finalizate în septembrie 2008.

Cum se ajunge la stadionul CFR Cluj

Stadionul Dr. Constantin Rădulescu este situat relativ în centrul municipiului Cluj-Napoca, în cartierul Gruia. Stadionul se află la nord de centrul istoric al orașului, la o scurtă plimbare de 15 minute.

În apropiere de stadion se regăsește unul dintre cele mai emblematice locuri din Cluj-Napoca, dealul „Cetățuia”, care oferă o priveliște panoramică încântătoare asupra orașului.

În apropierea stadionului opresc autobuzele: 37,38, 9,35. Trotinetele electrice pot fi utilizate pentru a ajunge în apropierea stadionului.

Adresa: Str. Romulus Vuia 23, Cluj-Napoca, 40021

 

Așadar, Cluj-Napoca găzduiește cele mai promițătoare talente din fotbalul european, la UEFA Under-21 Championship

Înscrie-te în programul de voluntariat și fii parte din povestea turneului final!

Găsești toate informațiile și cum poți aplica aici:

 

La Cluj-Napoca, fotbalul reprezintă o tradiție.

Principalele echipe ale Clujului sunt Fotbal Club CFR 1907 Cluj, cunoscut sub numele de CFR Cluj, sau pe scurt CFR, și Fotbal Club Universitatea Cluj, cunoscut sub numele de Universitatea Cluj, sau pe scurt „U” Cluj.

“Scopul nostru nu este acela de a crea campioni, ci oameni sănătoși. Nu record, ci armonie, nu ură, ci camaraderie. Nu victorie personală, ci victoria națiunii. Nu speculă, ci jertfă”, sunt cuvintele academicianului Iuliu Hațieganu, cel care, în toamna anului 1919, a înființat Universitatea Cluj.

 

Istoria CFR Cluj: https://cfr1907.ro/istoria/ 

Primii ani
Istoria „U” Cluj: https://www.fcucluj.ro/istorie 

„Feroviarii” au strâns mai multe campanii în B în decursul anilor 1980-1990 și începutul anilor 2000. Campionii en-titre ai României au reușit saltul spre primul eșalon în 2004, după 30 de ani de pauză, fiind momentul care a schimbat raportul de forță în oraș, trupa din Gruia devenind o prezență constantă în Liga 1, unde a câștigat campionatul în cinci rânduri (2008, 2010, 2012, 2018, 2019).

No photo description available.No photo description available.May be an image of text that says 'ACISM NO FOTBAL CLUB CFR 1907 CLUJ 15 CAMORA'

De cealaltă parte, Universitatea este asociată cu liga secundă mai mult începând cu anul 2000, cu doar trei promovări în elită de atunci, toate de scurtă durată. Chiar și așa, „studenții” rămân cea mai titrată echipă a Clujului prin cele peste 50 de sezoane în Divizia A, fiind pe scena principală a fotbalului românesc în fiecare deceniu din 1932 încoace pentru cel puțin un sezon. În tot acest timp a venit și punctul de reper al clubului, pe lângă atașamentul continuu al fanilor care au fost aproape în cei mai grei ani, este vorba de Cupa României cucerită în campania 1964/1965.

May be an image of crowd, outdoors and stadiumMay be an image of crowd, stadium and outdoorsMay be an image of text that says '0011時/ NAKとけ NH WE S OAROES OAROBS O IVERSTATEA Transilvania Transilvania 1919 Smart City FC UNIVERSITATEA CLUJ FC UNIVERSITATEA CLUJ CUNIVERSITATEA CLUJ FC UNIVERSITATEA CLUJ FC UNIVERSITATEA CLUJ'

Pe lângă rivalele U și CFR, o singură echipă din județul Cluj a fost capabilă să reziste mai mult de două sezoane în prima ligă, fiind vorba despre Victoria Cluj. Cunoscută drept echipa cartierului Mănăștur, Victoria s-a înființat în 1920, devenind prima echipă a orașului care avea dreptul să evolueze între cele mai bune din țară. Formația clujeană a jucat două finale consecutive, în 1922 și 1923, ambele pierdute în dauna Chinezului Timișoara, pentru ca din 1927 să-și schimbe denumirea în România Cluj, numele sub care cucerește ultimul titlul de vicecampioană, în 1929. În perioada celui de-al Doilea Război Mondial activitatea clubului este foarte redusă, pentru ca la finalul ediției 1946/1947, după un loc 14 ocupat în B, Victoria Cluj să se destrame. Clubul a fost reînființat în vara lui 2019, cu scopul de a reveni în competițiile organizate de FRF cu ocazia centenarului.