Aflat în apropierea intrării principale a Universităţii „Babeş-Bolyaiˮ, grupul statuar „Şcoala Ardeleanăˮ, operă a sculptorului Romulus Ladea, a luat locul „Lupei Capitolinaˮ, care a stat pe amplasamentul respectiv între anii 1967-1973. Monumentul le reprezintă pe cele trei personalităţi marcante ale mişcării iluministe, cunoscute sub numele „Şcoala Ardeleană”. Reprezentativi fiind pentru această mişcare culturală, au fost imortalizaţi în bronz Samuil Micu (1745-1806), Gheorghe Şincai (1754-1816) şi Petru Maior (1761-1821).
Monumentul a fost dezvelit la data de 30 iunie 1973. El este un omagiu adus „Şcolii Ardelene”, mişcare culturală românească de la sfârşitul secolului al XVIII-lea şi începutul secolului al XIX-lea, care a contribuit la emanciparea spirituală şi politică atât a românilor transilvăneni, cât şi a celor de peste Carpaţi.
Prin operele lor, dintre care trebuie amintite „Istoria şi lucrurile şi întâmplările românilor” de Samuil Micu, „Hronica românilor şi a mai multor neamuri” a lui Gheorghe Şincai, precum şi „Istoria pentru începutul românilor în Dacia”, de Petru Maior, reprezentanţii Şcolii Ardelene au intenţionat să trezească conştiinţa naţională a românilor. Una dintre cele mai importante realizări ale Şcolii Ardelene o reprezintă introducerea grafiei latine în limba română.
Pe frontispiciul clădirii, sub timpanon, au rămas un grup de șase statui alegorice, simbol ale știinţelor predate în universitate, grupate câte două pe arcadele celor trei ferestre de la ultimul etaj – de la stânga la dreapta: medicină, științele naturii, litere și filosofie, istorie, matematică, drept.