VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
4°C

Cluj-Napoca oferă mâncăruri din toate colțurile lumii, dar ar trebui să profitați și de ocazia de a descoperi bucătăria unică din Cluj-Napoca odată ce sunteți aici. De la legendara Varză a la Cluj care se gătește aici de sute de ani, la Ciorba Clujeană cu Tarhon, Gulașul Ardelenesc, Friptura de Turda, Brânza de Năsal până la deserturile Vargabeles sau Gomboți cu Prune pe care le găsiți în multe restaurante tradiționale din tot orașul și sunt modalitatea perfectă de a experimenta un prânz sau o cină autentică clujeană.

Astăzi o să vă povestim de „vedeta” bucătăria clujene – Varză a la Cluj

După spusele istoricul şi publicistului clujean Lukács József, autorul unor studii în domeniu reiese că varza este nelipsita din alimentaţia tuturor categoriilor sociale ale Transilvaniei, atât a nobililor, cât şi a ţăranilor încă din anul 1442 (când a fost consemnat într-un document al arhivei mănăstirii benedictine de la Cluj-Mănăştur o dispută între nobili din care reiese că unul dintre ei se jura că nu dăduse nici ordinul că acestuia din urmă să-i fie luată varza). 

La sfârşitul al XIV-lea apare „Cartea de bucate a bucătarului-şef al principelui Transilvaniei“, cea mai veche carte de reţete din regiune, unde sunt prezentate mai multe reţete cu varză – varză murată cu carne de vită şi clapon, carne de oaie cu varză roşie, varză gătită în lapte, găină cu varză călită, crap cu zeamă uleioasă de varză, plăcintă cu varză.

Un secol mai târziu apare „Cartea de bucate de la Cluj“ (1695), unde figurează reţete cu mâncăruri păstrate până azi. Un exemplu ar fi celebra „varză á la Cluj“ de azi.

Acestă carte avea să fie tradusă în premieră din maghiara medievală de către istoricul clujean József Lukács, cel care a semnat și notele explicative și studiul introductiv și care în anul 2019 a fost lansată de Editura GastroArt. Din această carte aflăm și rețeta originală a varzei gătite în stil clujean„varză á la Cluj“: „se ia o frumoasă varză murată, care se mărunţeşte frumos, subţire. Între timp, împreună cu varza, se pune la foc mic, într-o oală, o găină grasă au o jumătate de gâscă grasă cu slănină: se presară piper peste ea şi se fierbe bine: se toarnă şi vin atâta cât trebuie, ca să aibă gust mai bun; când se serveşte, se piperează din nou“

 

Astăzi Varza a la Cluj se gătește în foarte multe feluri: Varza a la Cluj rețetă tradițională, Varza a la Cluj fară orez, Varza a la Cluj cu varza dulce, Varza a la Cluj cu varză murată, Varza a la Cluj cu varză dulce cu ciuperci și soia, Varza a la cluj cu slănină afumată și  smântână și multe altele.

     

Oriunde în țară se gătește Varză a la Cluj însă cea mai bună rețetă a acestui preparat tradițional cu varză o găsiți la Cluj-Napoca unde este servit în numeroase restaurante din tot orașul. 

Faima și calitatea acestei rețete a plasat-o în celebrul ghid de ingrediente locale și mâncăruri tradiționale și restaurante autentice – TasteAtlas

Tot acest ghid culinar a clasat rețeta de Varză a la Cluj pe primul loc în Top 10 Cele mai populare rețete la cuptor din lume surclasând rețete celebre din întreaga lume.

 

De obicei se consumă fierbinte, însoțită de ardei iute, smântână și mămăligă în lateral.

        

Mai jos îți recomandăm cele mai delicioase restaurante tradiționale unde poți gusta o Varza a la Cluj:

Vărzărie Cluj 

Zama Bistro

Restaurant Roata

Restaurant Valahia

Restaurant Casa Dacilor

Foto: Tripadvisor, Cluj.com, Laura Adamache

Texte:

https://adevarul.ro/locale/cluj-napoca/reportaj-varza-cea-detoate-zilele-regi-oameni-rand-retete-delicioase-400-ani-1_51e82917c7b855ff56507b5c/index.html