VISIT CLUJ
1 € = 4.9488 lei
0°C

Numărătoarea zilelor calde de vară ia cale inversă. Suntem la mijlocul lunii august, ceea ce înseamnă că ne mai putem bucura de acestea aproximativ două săptămâni. Astfel, propunerea Visit Cluj pentru finalul verii este o călătorie prin împrejurimi, care, la final de drum vă va întâmpina cu un festival. Exact, ați citit bine: la un drum de aproximativ o oră și jumătate cu mașina de Cluj, în acest weekend vă puteți relaxa pe nuanțele melodioase ale Smida Jazz Festival 2022.

Desigur, cei care sunt nerăbdători, pot alege să meargă direct spre porțile festivalului. Însă chiar și pe aceștia, îi sfătuim să ia exemplul celor care aleg să se bucure de parcurs și să își aloce timpul necesar pentru a se bucura de ceea ce are marginea Clujului mai frumos de oferit. Iată ce vă propunem:

Pentru a ajunge la Smida, aveți mai multe variante de drum iar noi vă sugerăm cele mai spectaculoase rute turistice:

Prima dintre acestea este Cluj – Gilău – Someșul Rece – Someșul Cald -Tarnița – Mărișel- Beliș – – Dealul Boții – Răchițele –Smida (cca. 105 km)

Să discutăm despre spectacolul naturii de care vă veți bucura pe drum deci…

La ieșire din Cluj-Napoca, în Gilău, veți ajunge în intersecția la care dacă o luați la stânga veți intra pe drumul spre Someșul Rece. De acolo începe călătoria voastră pe lângă lac și margine de pădure. Primul din șirul lacurilor este Lacul Gilău, iar dacă sunteți suficient de norocoși, veți avea ocazia să întâlniți și lebedele care se odihnesc adesea pe luciul apei. Imediat după, veți ajunge la intersecția Someșul Rece cu Someșul Cald, iar de acolo, drumul vostru va întâlni în partea dreaptă Lacul Gilău iar în partea stângă barajul Lacului Someșul Cald. V-ați dat deja seama că despre asta vorbeam atunci când am spus că veți călători pe margine de lac și pădure.

De aici drumul continuă spre cel de-al doilea lac, și anume Lacul Tarnița. Totuși, dacă la jumătatea drumului din satul Someșul Cald veți urmări indicatorul care vă arată drumul spre Mănăstirea Sfântul Vasile cel Mare, veți avea prilejul de a vedea aceste minunății de sus, din locul în care după cum îmi place mie să spun, cerul se întâlnește cu pământul.

Revenind la Lacul Tarnița, drumul șerpuit vă va ține în continuare privirile când spre partea dreaptă, la lac, când spre partea stângă, spre creste. Iar de la coada lacului, veți începe să urcați spre Mărișel. Aici veți întâlni natura în forma ei pură, aerul proaspăt vă va încânta simțurile, iar vraja munților va scrie singură povestea la care sunteți deja părtaș. Dacă veți face un popas în vârful pârtiei de la Mărișel, veți putea încă de acolo să zăriți frumosul lac. O altă variantă ar fi spre finalul drumului de la Mărișel, acolo unde dacă o luați la pas, prin pădure, la o distanță de aproximativ 50/100 m Lacul Beliș se va zări printre cei doi munți care îl înconjoară.

Următorul punct al călătoriei voastre este și următorul lac de pe lista, și anume Lacul Beliș. Acesta va fi călăuza ultimului segment de drum, și anume Beliș – Dealu Boții – Răchițele – Smida.

La Răchițele pentru a ajunge să vedeți cascada Valul Miresei de la Răchițele, de la drumul principal va trebui să vă abateți puțin, însă vă garantăm că va merita. După o distanță scurtă cu mașina și 10 minute de mers pe jos, cascada care își varsă apele în așa fel încât se aseamănă cu voalul pe care o fericită mireasă îl poartă la începutul unui nou drum, își va lăsa o frumoasă amprentă asupra călătoriei voastre.

Variantele pe care le propunem pentru întoarcere sunt cele care tranzitează frumoasa Țara a Călatei:

Ruta Smida – Răchițele – Săcuieu – Bologa – Huedin – Cluj-Napoca (cca. 111 km) vă oferă posibilitatea de a vizita  cel mai impunător arbore din Munții Apuseni: un arbore sequoia ce depășește deja 40 de metri în înălțime care este amplasat la cca. 5 km de la drumul principal înainte de intrare în satul Săcuieu la poalele Masivului Vlădeasa. Tot pe acestă rută se poate vizita Cetatea Bologa care reprezintă unul din cele mai importante fortărețe din istoria Transilvaniei. Zidurile cetății, care au străjuit cu statornicie de-a lungul a peste 700 de ani, mai rezistă și astăzi, putând fi admirate în satul Bologa.

Traseul  Smida – Răchițele – Mărgău – Sâncraiu – Huedin– Cluj-Napoca (cca. 100 km) este mai scurt și vă oferă posibilitatea să descoperiți Sâncraiul, satul cunoscut pentru frumusețea locurilor, încărcate de tradiții și obiceiuri care se mai păstrează și astăzi.

Spoiler Alert: toate variantele vă vor oferi priveliști care vă vor tăia răsuflarea, iar dacă veți alege să mergeți înspre Smida pe una dintre variante și să vă întoarceți spre Cluj folosind-o pe cealaltă, veți reuși să cuprindeți toate aceste frumuseți într-o singură călătorie. Ce poate fi mai spectaculos?

Ca o scurtă recapitulare, la acest final de săptămână, iubitorii de muzică jazz și nu numai, au șansa de a lua parte la Smida Jazz Festival. Potrivit organizatorilor Smida Jazz Festival, între 19 și 21 august veți avea parte de cea mai spectaculoasă ediție a acestui festival, petrecând trei zile de bucurie în inima Munților Apuseni, în care liniștea pădurii, râsetele prietenilor și a celor dragi se îmbină cu ritmuri de jazz contemporan și muzică electronică alternativă. Mai mult decât atât, Smida jazz este un festival kid-friendly și pet-friendly.

Ce mai aștepți? Ia-i pe cei dragi cu tine și bucurați-vă împreună de ultima parte a lunii august. Chiar dacă timpul este scurt, variantele pe care le aveți sunt multe, iar noi ți-am prezentat un traseu mai mult decât spectaculos.

Articol realizat de :
Oana Ratiu (doctorand în cadrul SDCRPP UBB Cluj-Napoca)
Sursa foto: smidajazz.ro, Cluj.com, zcj.ro, cluj.info, clujtourism.ro, efainlacluj.ro, turismsacuieu și Călin Precup